Jet / Gagat

Havets sorte guld – den ukendte ædelsten De fleste ved, at der kan findes rav ved de danske kyster. Til gengæld ved de færreste, at der kan findes Jet ved vore strande. Og det undrer mig hver eneste dag at denne sten er så ukendt, når jeg introducerer min kunder ikke bare til mine håndlavede ravsmykker (som i øvrigt meget ofte er kombineret netop med Jet'en). Og jeg undres fordi : for det første er Jet'en at finde på vore strand ofte ved siden af rav'et, idet de næsten har samme vægtfylde og dels fordi Jet'en er 3 gange så meget værd som rav og så ikke mindst fordi Jet var Europas absolutte modesten gennem 6 årtier, fra 1908 – 68. I 68 kom den sorte Onyx på markedet og det væltede Jet'en fuldstændig af pinden og ses nu praktisk taget kun i England som smykker – og så selvfølgelig også hos mig :-)

Historik

Vi smutter lige tilbage i tiden – laaangt tilbage.Så langt som tilbage til de store dinosaurers tid, for 80 millioner år siden. Dengang var der naturligvis også træer til.

Nogle af disse endte senere efter millioner af år dybt nede i undegrunden og blev under enormt tryk og høje temperaturer omdannet til Jet eller Gagat som den tyske betegnelse er. Den er altså godt og vel dobbelt så gammel som det danske rav, men som træ har det selv dannet harpiks og derved måske også rav ? I min butik har jeg – så vidt jeg kan finde ud af – et helt unikt stykke Jet, fundet på Houstrup strand. Ved et tilfælde har jeg savet på tværs af velbevarede åreringe, som dokumenterer denne stenkuls herkomst.

For det er hvad den er – ganske uromantisk – en stenkul, men også med sine 98 % kulstof 2 % kulstof fra at være diamant – og altså stadig en ædelsten, velegnet til smykkebrug. Den danske – eller rettere den Jet vi finder på stranden, kommer fra Englands kyst, hvor der er større naturlige forekomster af Jet’en. Her skylles den ud – og triller den lange vej over havbunden for til sidst at svømme i mål sammen med ravet på de danske strande. Den er nemlig forholdsvis let med en vægtfylde på 1,2 – 1,4 – en anelse tungere end rav. Hvordan ser den så ud ? Kul er jo sort – sort som kul, og det er lige hvad Jet’en er.

En dyb glansfuld, silkeagtig, sort, mellemblank overflade, der minder meget om ravets polerede overflade. Og blandt andet denne egenskab gør den meget velegnet til brug sammen med rav og sølv. Den udgør også en fantastisk kontrast til de lyse ravfarver, men bestemt også til sølvet. Og netop derfor indgår den i en meget stor del af mine smykker – og kunderne elsker den. Faktisk kom Jet’en med i mine smykker, fordi jeg dengang jeg i 1998 startede med at lave smykker, ikke havde så meget rav. Som bekendt lærer ”nødgeen kvinde at spinde” – og som en slags erstatning for det manglende rav forsøgte jeg mig med Jet sammen med rav – og med overraskende godt resultat. Det blev en succes fra første færd. Tidligt i historien blev Jet anvendt som sørgesmykker og gravsmykker. Jet var i forrige århundrede en elsket og meget anvendt smykkesten – især brugt til perler/perlekæder. Men så kom den sorte Onyx på markedet – og Jet’en gik i glemmebogen hos de fleste. Og hos mig dukkede den op ved et regulært tilfælde – for jeg anede ikke, hvad det var jeg havde fundet, da jeg fandt de første stykker – i min søgen efter rav. Jet’en mindede mig meget om den fedtsten, jeg havde lavet nogle skulpturer i – bortset altså lige fra vægten, som jo er næsten den halve. Jeg medbragte et par af mine fund til en daboende stenhandler i Esbjerg for at spørge om, hva’ det var. Han blev til min overraskelse lettere ophidset over det ene af stykkerne – de to andre var anthrasit (også en stenkul – men dannet af lag på lag af bundfældede plantedele) og halvejs råbte, hvor jeg havde den fra. Det viste sig, at han havde haft sommerhus i Houstrup i 25 år – netop hvor jeg fandt mit store stykke – uden selv at finde noget – og det var han synligt irriteret over.

Helbredsmæssige egenskaber

Som også ravet, siges Jet’en at have forskellige posetive indvirkninger på helbredet. Den skal indvirke på 1. Chakre og være god mod gigt, artritis, luftvejslidelser, høfeber, hovedpine og dårlige mandler. Jet er selvfølgelig ganske god som brændselskilde, men hvem kunne dog nænne det – og skulle du prøve at antænde en, vil du også blive straffet af en frygtelig stank. Anvendelse Jet er oplagt som smykkesten, men kan også bruges i eller som knivskæfter og andet, hvor der kan indlægges ”pyntestriber”. Endvidere havde jeg besøg af en kunde, som kunne fortælle mig, at han var spektralanalytiker – altså en, der analyserer bl.a metallers bestanddele. Hertil brugte han Jet’en – som metallet blev strøget henover, efterladende sig de nødvendige atomer/partikler, som så kunne analyseres i elektromikroskop. Man kan altså studere Jet – og rav for den sags skyld – og endda blive professor heri. Sådan en har jeg i hvert tilfælde haft besøg af. Euginio Raggazi, professor fra universitet i Milano. Han fortalte mig, at de i Cortina D`ampetzzo, havde fundet verdens hidtil ældste forekomst af rav og jet i samme lag – 220 millioner år gammelt !! Så det, vi kan finde herhjemme, er på ynglingeholdet J.

Kan man finde Jet og hvordan ?

Meget bibelsk kan man sige – søg og du skal finde. Så let er det nu ikke. Du skal til standen og lede. Den er ikke særlig hyppig at finde- i modsætning til anthrasit’en som kan være at finde i stort antal (se tidligere i teksten). Jet kommer ind samtidig med ravet, herude på disse kanter oftest efter en sydveststorm og efterfølgende sydøstvind. Man finder hurtigt ud af, at der er ret meget sort at samle op på stranden – og hvordan skelner man så ? Der er sorte flintesten – fornemmes hårde, og de er tunge og kolde. Jet har lidt samme ”natur” som rav, varm ,”blød” og let. I sammenligning med Anthrasiten, som for det uøvede øje ligner jet til forveksling, er jet’en mindre slebet af sandet og havbunden, lidt mere bakelit-agtig. Jet’en har ikke anthrasitens tydelige lagdeling – som om den var lavet af i hundredevis af tynde sorte lag, som glitrer i lyset. Tag en sten og slå hårdt mod det, du vil undersøge. Er det en Anthrasit, så går den nemt i mange stykker. Jet’en kan flække og vil skabe glasagtige brudflader. Er det en flintesten – ja, så kan du nok huske den fornemmelse fra din barndom. Får du rigtig klistrede og sorte fingre – har du fundet en størknet olieklat – (bad luck). Træ i mange afskygninger kan også være sort, men er ofte et godt signal om, at der både kan være rav og jet at finde !

Go’ jagt – !

Share This